moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Przygotowania do kulinarnej rywalizacji

Najlepsi pośród wojskowych szefów kuchni przygotowują się do startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej. Popisowe dania z menu przygotowanego przez naszą reprezentację zostaną przyrządzone z typowo polskich produktów. Podczas zawodów Polacy mają serwować m.in. podwędzanego sandacza w porowo-boczkowej pianie, popcorn z kaszy gryczanej i purée ziemniaczane z oliwą truflową.

– Przygotowania do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie idą pełną parą. Menu już gotowe, zawodnicy też. Mamy apetyt na złoty medal – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Najlepsi pośród wojskowych kucharzy stoczą bitwę na smaki w lutym przyszłego roku. Podczas zawodów w Niemczech będą rywalizować z najlepszymi kucharzami z całego świata.

 

REKLAMA

Polska reprezentacja wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe. – Trenujemy już od kilku miesięcy. Ćwiczymy nie tylko przygotowanie potraw zgodnie z ustaloną recepturą, ale także wydawanie dań i sposób ich serwowania – dodaje st. szer. Robert Stefański, zastępca kapitana Reprezentacji. Najlepsi wojskowi kucharze spotykają się na wspólnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Żołnierze mają tam wyjątkowo komfortowe warunki do pracy: najnowocześniejsze wyposażenie i wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny. Ostatni wspólny trening mundurowych kucharzy odbył się w połowie października.

 

– W kategorii community catering startowaliśmy już podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku. Tym razem jednak czekać nas będzie trudniejsze zadanie – zapowiada sierż. Welter. Podoficer wyjaśnia, że podczas tegorocznych mistrzostw kucharze dostaną dodatkowo za zadanie, aby przygotować 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówi st. szer. Stefański.

Podczas olimpiady kulinarnej nasz kraj i Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Jednak nad menu ma pracować jedynie czwórka, bo rolą pomocników jest m.in. sprzątanie, mycie sprzętu gastronomicznego, przygotowywanie zastawy i sztućców.

Na przygotowanie posiłków kucharze dostaną kilka godzin. Gotowanie rozpoczną o 6 rano, a już o 10.30 będą musieli podać zakąski bankietowe, o 11.30 zaś lunch na 120 osób. – Cały czas będziemy kontrolowani przez sędziów. Ci mogą w dowolnym momencie sprawdzić jakość naszej pracy, temperaturę i wagę produktów, a nawet sposób segregacji śmieci – mówią kucharze.

Co znajdzie się w olimpijskim menu Polaków? Jako zakąskę żołnierze będą serwować terrinę rybną z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. W ramach lunchu podany zostanie starter, a następnie danie główne. – Polska rybą stoi, dlatego zdecydowaliśmy się na podanie sandacza. To wymagające zadanie, bo ryba nie może być zbyt sucha ani nie możemy zagłuszyć jej smaku przyprawami – tłumaczy kapitan Reprezentacji Kucharzy WP. – Sandacz będzie podwędzony, podsmażony i lekko podpieczony w piecu. Do tego podamy pianę porowo-boczkową i purée ziemniaczane z oliwą truflową. Na tym będzie puder z kopru i popcorn z kaszy gryczanej – dodaje. Po daniu głównym czas na deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego. – Jesteśmy pewni, że deser zrobi na jurorach wrażenie. Sięgniemy po typowo polskie składniki, takie jak rokitnik, którego w kuchni światowej nie ma zbyt wiele. Chcemy zaaranżować także znane produkty w nowy sposób – przyznaje sierż. Welter.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Na przykład podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

dodaj komentarz

komentarze


Jak Polacy szkolą Ukraińców
 
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
„Jaguar” grasuje w Drawsku
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Polsko-ukraińskie porozumienie ws. ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Jaka przyszłość artylerii?
Wybiła godzina zemsty
Trzy medale żołnierzy w pucharach świata
Zyskać przewagę w powietrzu
Pożegnanie z Żaganiem
Aplikuj na kurs oficerski
Bój o cyberbezpieczeństwo
Sejm pracuje nad ustawą o produkcji amunicji
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Norwegowie na straży polskiego nieba
Nowe Raki w szczecińskiej brygadzie
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Jesień przeciwlotników
„Szpej”, czyli najważniejszy jest żołnierz
Ogień Czarnej Pantery
Operacja „Feniks”. Żołnierze wzmocnili most w Młynowcu zniszczony w trakcie powodzi
Terytorialsi zobaczą więcej
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Wojsko otrzymało sprzęt do budowy Tarczy Wschód
Donald Tusk po szczycie NB8: Bezpieczeństwo, odporność i Ukraina pozostaną naszymi priorytetami
Determinacja i wola walki to podstawa
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Nasza broń ojczysta na wyjątkowej ekspozycji
Karta dla rodzin wojskowych
Wielkie inwestycje w krakowskim szpitalu wojskowym
Szwedzki granatnik w rękach Polaków
Polskie „JAG” już działa
„Szczury Tobruku” atakują
Rekordowa obsada maratonu z plecakami
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Wojskowi kicbokserzy nie zawiedli
Co słychać pod wodą?
Transformacja wymogiem XXI wieku
Olympus in Paris
Transformacja dla zwycięstwa
Użyteczno-bojowy sprawdzian lubelskich i szwedzkich terytorialsów
Setki cystern dla armii
Mniej obcy w obcym kraju
„Siły specjalne” dały mi siłę!
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Medycyna „pancerna”
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
„Feniks” wciąż jest potrzebny
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
Olimp w Paryżu
Zmiana warty w PKW Liban
Selekcja do JWK: pokonać kryzys
Ostre słowa, mocne ciosy
Czworonożny żandarm w Paryżu
Więcej pieniędzy za służbę podczas kryzysu
NATO odpowiada na falę rosyjskich ataków

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO